16 Kasım 2014 Pazar

Kilis: Ashab-ı Kiram

{Hz.Zübeyr ile Hz.Talha'nın Türbesi}
Pek bilinmese de Kilis'te Ashab-ı Kiram'dan birçok önemli zaatın türbesi var. Eşim ilk dediğinde gerçekten eşin ciddiyetini kavrayamamıştım. Ancak çok şükür ki görme fırsatım oldu ve dua ettim. (Allah'ım kabul etsin inşallah.)

 İlk türbemiz Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) hem akrabası hem de ashab-ı kiram'dan olan Hz.Zübeyr ile Hz.Talha'nınki. Türbenin içine giremedik. Aslında anahtarı oradaki dükkanlardan bir tanesinden alınıp girilebiliyormuş, sonradan öğrendik. Zamanımız da kısıtlı olduğundan giremedik ne yazık ki. Artık bir dahakine inşallah.

 {Sahabe Şeyh Muhammed Bedevi Türbesi}
Hz. Peygamber zamanında "rıtl" isimli ölçü birimini tayin eden Sahabe-i Kiram Şeyh Muhammed Bedevi Rıttali, Hz. Ömer'in halifeliği zamanında Ebu Ubeyde bin Cerrah komutasındaki İslam Ordusu ile bu bölgeye geldiği ve burada H.17-M.638 yılında şehit düştüğü bilinmektedir.



 Evliya Çelebi'nin Seyehatname'sinde "Şehrin batısında bir büyük tekke vardır. Burada Sahabe-i Kiram'dan Şeyh Muhammed-i A'rabi ve Rıttali diye meşhur bir zat yatar..." şeklindeki açıklamasından bu türbedeki sandukanın Muhammed-i A'rabi ve Rıttali adlı sahabeye ait olduğu anlaşılmaktadır. Türbe yapısı, 14.yy'ın ikinci yarısında inşa edildiği izlenimi vermektedir.

Vee Kilis postumu güzel bir Kilis manzarası ile bitiriyorum :)
 
 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...